“Ik denk dat je in elke studierichting wel vrijwilligerswerk kunt vinden.”
Gouden werkervaring
In ‘t Huis Lioba in Egmond wordt palliatieve respijtzorg geboden. Tijdelijke zorg voor mensen die ongeneeslijk of chronisch ziek zijn. Gasten komen om aan te sterken of om te herstellen, waardoor mantelzorgers ontlast worden. De prachtige locatie is tevens een plek voor bezinning. Ze zullen wel even raar opgekeken hebben toen de 22-jarige Milo Raven zich aanmeldde voor vrijwilligerswerk. “Ik wilde heel graag vrijwilligerswerk doen om werkervaring op te doen, maar ook om mensen te helpen. Toen zag ik deze functie voorbijkomen. Het is een prachtige omgeving en lekker dichtbij, vanuit Heiloo.”
Milo is media-assistent bij ’t Huis Lioba. Samen met een studievriendin ondersteunt hij bij het maken van filmpjes of het schrijven van artikelen. Een recent project bijvoorbeeld, is een filmpje over een duo-fiets. “Ik studeer Communication & Multimedia design, dus het sluit goed aan. En het is een win-win situatie. Zij krijgen mooie filmpjes en ik doe ervaring op en bouw aan een portfolio.”
Men had bij ’t Huis Lioba dus zeker geen jongen van 22 verwacht. Milo vertelt: “Dit idee had ik al langer in mijn hoofd. Toen heb ik bij het VIP (Vrijwilligers Informatiepunt) gezocht op een media-functie. Er kwamen twee vacatures langs en ik heb direct gereageerd. Het klikte meteen met Judith, de coördinatrice.” Waarom er niet meer twintigers zich vrijblijvend inzetten voor een ander snapt Milo niet. “Op vrijwilligerswerk zit vaak een soort gevoel, dat het alleen maar ouderen wassen en verzorgen is. Maar het komt in vele vormen. Ik denk dat je in elke studierichting wel vrijwilligerswerk kunt vinden. Niemand van mijn vrienden doet dit. Toch, als ik erover vertel, dan lijkt het ze ook wel wat.”
Het is een gouden combinatie, de jonge media-assistent en de serene wereld van ‘t Huis Lioba. Het verhaal van Milo laat zien hoe waardevol vrijwilligerswerk kan zijn. Naast dat het maken van de content ontzettend leuk is, krijgt Milo nog veel meer terug voor al zijn inspanningen. “Het is vooral mooi om te zien hoe blij de ouderen zijn. Sommigen van hen hebben misschien niet veel mensen om zich heen. Ik krijg er heel veel blijdschap voor terug en vind het heel gezellig om hier te zijn. Vaak als we weer thuis zijn, dan kunnen we ons geluk niet op. En deze werkervaring is altijd handig voor later.”