NIEUW! Tour de VIP

Voor deze nieuwe rubriek toert het Vrijwilligers InformatiePunt (VIP) langs allerlei organisaties in Heiloo. Organisaties die werken met, en vaak ook op zoek zijn naar, vrijwilligers. Het VIP bemiddelt tenslotte tussen beide partijen en wil daarom graag weten waar zijn vrijwilligers terechtkomen. Voor deze eerste editie loop ik namens het VIP een middagje mee met Muziekvereniging Eensgezindheid. Ik verheug mij op een muzikale middag, maar dat loopt even anders…

Helpende handjes voor OPA!?
‘Helpende handjes gezocht!’ staat er bovenaan de vacature van Muziekvereniging Eensgezindheid. Waarvoor worden die helpende handjes precies gezocht? Voor OPA!? Dit vraagt om enige toelichting. OPA staat voor Oud Papier Actie. Ik ga dus meelopen, of liever meerijden, met een grote kraakwagen waarmee vrijwilligers oud papier ophalen om zo de verenigingskas enigszins te spekken. Achterop zo’n grote wagen en dan met dozen en pakken oud papier sjouwen, ik heb er zin in! Om toch ook een indruk te krijgen van het orkest en de onderlinge sfeer, breng ik een bezoekje aan een repetitie. Verrassend genoeg hoor ik muziek van Adèle en zie ik een jongedame achter het drumstel. Een leuke groep mensen van jong tot ouder. Gedrevenheid en plezier gaan er duidelijk hand in hand.

125 jaar!
Muziekvereniging Eensgezindheid is in 1898 opgericht in een café aan de Oude Straatweg in Heiloo. De contributie was toen voor die tijd aan de hoge kant, namelijk 25 cent per week. De huidige bijdrage is daarentegen meer dan redelijk te noemen. Er zijn 25 actieve en een aantal bijzondere leden. Allemaal vrijwilligers, alleen de dirigent is een betaalde kracht. De muziekvereniging bestaat uit een orkest met een fanfarebezetting, aangevuld met klarinetten en dwarsfluiten. Eenmaal per week wordt er gerepeteerd. Gemiddeld geven zij 3 à 4 concerten per jaar. De lijst van samenwerkingsverbanden is indrukwekkend te noemen. Het is een aanrader om eens een kijkje te nemen op de website.

We zijn geen toeterclub
‘Wij zijn een actieve vereniging die moderne muziek speelt. Men denkt fanfare… dat zal wel een toeterclub zijn die door de straten loopt. Maar wij lopen niet door de straten en wij toeteren ook niet. Wij maken muziek voor jong en oud. We doen tegenwoordig alles digitaal, dus echt van deze tijd. Behalve onze muziek, die is van alle tijden,’ vertelt Ernst Dulmers, bestuurslid van de vereniging. Volgens Ernst is er geen muziek zonder gezelligheid. ‘Wij houden van een beetje extra, een stukje verbinding. We gaan bijvoorbeeld naar Schiermonnikoog voor een festival om op te treden en blijven daar dan een heel weekend met z’n allen. We maken er een gezellig uitje van.’ Op dit moment maakt de vereniging gebruik van meerdere locaties omdat ze opslagruimte tekort komt. ‘Op de ene plek staat het archief, op een andere staan de pauken en weer elders staan stoelen. Instrumenten staan bij de sponsor in het magazijn. Dat is niet praktisch, maar is niet anders.’ In de toekomst is wellicht een grotere locatie een optie.

Vacature
Waarom een oud papier actie? ‘We hebben te maken met hoge kosten, die rijzen de pan uit. En ondanks dat wij alleen met vrijwilligers werken, hebben wij geld nodig voor het betalen van de huur en de dirigent. De subsidie is lang niet toereikend.’ Ze zijn dus op zoek naar een collega voor het ophalen van oud papier. Je krijgt er gezelligheid, wat drinken na afloop, een cadeaubon én een gratis kaartje voor de concerten voor terug. Je hoeft geen instrument te bespelen.

Ik kan inmiddels uit ervaring zeggen dat het erg leuk is om achterop zo’n grote wagen te staan. Ik kwam onderweg leuke mensen tegen, zag ‘t als een gratis workout, had een leuke collega achterop en in de wagen, en een gezellig pauzemoment met koffie en een gevulde koek!

Interesse? Kijk voor meer informatie op: www.vipheiloo.nl

Petra van de Berg
📸Nausikaä de Blaauw