Tour de VIP bij De Oase Van Rust

Het VIP toert langs organisaties die werken met, en op zoek zijn naar, vrijwilligers. Het VIP bemiddelt tussen beide partijen en wil daarom graag weten waar vrijwilligers terechtkomen.

De Oase Van Rust
In de schaduw van de prachtige bomen, waarvan veel met een symbolische betekenis, wacht mij een warm ontvangst door Evi, Ans en Ingrid. Zij vormen samen de werkgroep Zingeving en Cultuur en noemen zich ook wel ‘hoeders van de Oase van Rust’. Samen zorgen ze ervoor dat de Oase een plek is waar eenieder zich welkom kan voelen.
We starten ons gesprek aan een houten picknicktafel, gevuld met allerlei lekkers te eten en te drinken. De tafel staat er dankzij hen, net als de houten bankjes. Doel was deze locatie toegankelijker te maken voor mensen die behoefte hebben aan een rustig moment in deze serene omgeving. Dat is zeker gelukt. Het is een genaakbare plek waar ik zeker nog eens terugkom.

De Omarming
Ik kom vandaag helpen met de lenteschoonmaak en dan met name van het monument ‘De Omarming’ van kunstenaar Wilco Kostelijk († 2022). Vroeger werden hier patiënten, die zelf uit het leven stapten of niet waren gedoopt, in ongewijde grond begraven. Tijden veranderen en het is nu, mede door het monument, een mooie herdenkingsplek.

Ontdoen van mos en aarde
Langzaamaan neemt het monument de kleuren van de omgeving aan. Maar daar waar dat soms een wenselijke ontwikkeling is, is dat hier niet de bedoeling. Het monument bestaat voor een deel uit witte stenen waar men een boodschap op kwijt kan, vaak aan iemand die is overleden. Met zorg worden de stenen mét en zonder boodschap gescheiden, om ze daarna te ontdoen van mos en aarde. Zo kan de ontvanger van de boodschap en de boodschap zelf weer ‘shinen’ op de schone, witte stenen …

Er worden workshops en andere passende evenementen georganiseerd op de Oase, die naast een stilteplek ook bestaat uit een bomenroute, een beeldengroep en een labyrint. Het zou fijn zijn als er iemand mee wil denken over de mogelijkheden die er zijn met deze plek en wellicht ook een stukje pr kan verzorgen. Een prachtige werkplek met uiteenlopende werkzaamheden en leuke, lieve collega’s. Word je hier blij van?

Kijk hier naar de mogelijkheden van vrijwilligerswerk.