Tour de VIP bij de Opname Kliniek

Hoe ziet een ochtend eruit op de Opname Kliniek voor ouderen met psychiatrische klachten, onderdeel van de GGZ Noord-Holland-Noord? Ik loop mee met activiteitenbegeleider en vaste kracht Jacintha en vrijwilliger Hanny die hier via het VIP terecht is gekomen.

Het betreft een crisisopvang, dus mensen verblijven hier tijdelijk. Als onderdeel van hun behandeling worden er activiteiten aangeboden. Jacintha vertelt waarom dit zo belangrijk is. ‘Zodra de mensen hier bij Activiteiten binnenkomen, zijn ze geen cliënt of patiënt, maar gewoon mens. We hebben het hier niet over de ziekte. We proberen ze vanuit laagdrempeligheid dagelijkse dingen te laten doen en ze daarmee weer kracht en zelfvertrouwen te geven zodat ze de eigen regie weer wat kunnen pakken. Als je hier werkt, draag je een belangrijk steentje bij aan het welzijn van de mensen tijdens hun verblijf hier. Omdat je als vrijwilliger geen idee hebt wat diegene mankeert kun je de mensen met een onbevangenheid tegemoet treden en dat is een meerwaarde.’

Het is tijd voor een wandeling. Even een frisse neus halen en in beweging zijn. Basale behoeften, maar hier niet vanzelfsprekend, want er moet begeleiding mee. Het is een mooie wandeling langs de kapel en de hertjes. Eenmaal bij de bloemenweide, achterin op het landgoed, mogen we plukken tot we een mooi boeket voor op tafel hebben.

Hanny is achtergebleven om vast voorbereidingen te treffen voor de binnenactiviteit van deze ochtend en om ons bij terugkomst te verwelkomen met koffie en koek. Er komen meerdere mensen binnen om te zien wat er te doen is. Het wordt een creatieve ochtend waar gastvrijheid, welgemeende belangstelling en gezelligheid zorgen voor een fijne sfeer.

De Kliniek is naarstig op zoek naar ondersteuning. Je kunt hier van grote waarde zijn door simpelweg samen een wandeling of een rondje op de duofiets te maken. Misschien ben je meer van het samen koken, creatief bezig zijn of muziek maken? Vrijwilligers worden jaarlijks verwend met een kerstpakket en een verjaardagscadeautje. Al is het Hanny daar niet om te doen. ‘Ach weet je’, zegt ze, ‘ik kom hier gewoon graag’.