Tour de VIP bij de vrijwillige brandweer Heiloo

Het Vrijwilligers Informatie Punt (VIP) toert langs organisaties die werken met, en op zoek zijn naar, vrijwilligers. Het VIP bemiddelt tussen beide partijen en wil daarom graag weten waar vrijwilligers terechtkomen.
Ik meld mij op een dinsdagavond om 20.00 uur precies bij Gerbrand Ekkes, postcommandant bij de vrijwillige brandweer in Heiloo. Tijdens ons gesprek blijkt al snel dat het centrale woord hier ‘teamspirit’ is: ‘Je bent één grote familie. Je deelt leuke, maar ook minder leuke dingen met elkaar. Het is belangrijk dat je zaken met elkaar kunt verwerken.’

Parttime hero
Als de pieper afgaat, kan er van alles aan de hand zijn. Jouw hulp kan ingeroepen worden bij het blussen van een brand, maar ook bij stormschade, wateroverlast, dieren in nood, verkeersongevallen, beknellingen, het assisteren van de ambulance en incidenten met gevaarlijke stoffen. Gemiddeld zijn er een of twee uitrukken per week.
Als vrijwilliger bij de brandweer ben je een professional, nadat je de opleiding tot Manschap hebt afgerond. Jouw rol is in noodsituaties dus net zo cruciaal als het gaat om het beschermen van levens en eigendommen als die van je betaalde collega’s. Het verschil met de beroepscollega’s is dat jij je vrijwillige brandweertaken combineert met je gewone baan. Je bent dus eigenlijk een soort parttime hero.
Na het gesprek volgt een korte kennismaking met de praktijk. Ik doe mee met de oefeningen en mijn respect voor de mensen hier groeit met de minuut. De mensen zijn trots op wat zij doen en dat stralen ze terecht uit.

Flexplekken in de kazerne
Ook hier is er de roep om meer vrijwilligers. De uitdaging is vaak om anders te gaan organiseren en bij de brandweer doen ze dat bijvoorbeeld door in de kazerne flexwerkplekken te creëren. Je kunt er tijdens je dienst gebruik van maken. Voor thuis- of flexwerkers is dat wellicht een aantrekkelijke combinatie. Helemaal vrijwillig is het niet, je krijgt wel degelijk een vergoeding. Er wordt dan ook wel wat van je verwacht. Basisconditie, teamspirit, wonen en het liefst ook werken in Heiloo en de bereidheid om de schoolbanken in te gaan.

Hoe betrokken voel jij je? Zou je een actieve bijdrage aan de veiligheid van jouw directe omgeving willen leveren? Kom dan eens langs om de sfeer te proeven en kennis te maken. Info via www.vipheiloo.nl

Petra van den Berg
Foto: Jack Schaap