Tour de VIP bij Dorcas

Voor deze rubriek toert het Vrijwilligers InformatiePunt (VIP) langs allerlei organisaties in Heiloo. Organisaties die werken met, en vaak ook op zoek zijn naar vrijwilligers. Het VIP bemiddelt tenslotte tussen beide partijen en wil daarom graag weten waar zijn vrijwilligers terechtkomen. Voor deze editie volg ik een ochtendje lief en leed in de kringloopwinkel voor het goede doel, Dorcas Heiloo. Een winkel met verborgen parels, zowel in de schappen als onder de mensen die er werken. En natuurlijk ga ik ook meteen even kringloopwinkelen.

Hier word je blij van
Als 11de Dorcasvestiging van Nederland is Dorcas Heiloo in 2009 gestart aan de Kennemerstraatweg met zo’n 40 vrijwilligers. Inmiddels zijn ze verhuisd naar een groter pand en werken er 70 gemotiveerde helpers. Op mijn vraag wanneer ze bij Dorcas tevreden zijn, zegt Rob Bastiaanse, secretaris bij Dorcas Heiloo: “We proberen als bestuur voorwaarden te scheppen waardoor de vrijwilligers tevreden zijn.” Kijk, daar word ik nou blij van…

Kringloophoppen
Rob wijst mij mijn eerste werkplek van de ochtend en laat me achter bij Jan. Hier op de afdeling inbreng vindt de eerste schifting plaats. Jan heeft al jaren geleden zijn plek bij Dorcas gevonden en loopt rond alsof het zijn tweede thuis is. Ik word met een grote knipoog ‘overloper’ genoemd als ik verhuis van een plekje naast hem naar een nieuwe stek. Er volgt een interessant en gezellig halfuurtje bij de dames aan de sorteer- en prijstafels. Het verbaast me wat er allemaal door mijn handen gaat. Als afsluiter van een erg leuke ochtend maak ik nog een rondje langs de schappen. De leukste items voor nog leukere prijsjes… wat een heerlijke winkel, je zou er kringloopverslaafd van worden. Wist je trouwens dat er tegenwoordig kringlooproutes bestaan? Kun je fijn kringloophoppen.

Een toppertje!
Met de sfeer zit het wel goed. Ik voel me erg welkom. Koffie, vandaag zelfs met gebak, en ook de lunch wordt verzorgd door Dorcas. Eén keer per jaar gaan ze met z’n allen op pad. De werkzaamheden zijn heel divers, de werkdagen en -tijden flexibel. Van technici tot verkeersregelaars, ze zijn bij Dorcas altijd op zoek naar collega’s.
Dus ben je op zoek naar een fijne vrijwilligerswerkplek dan is Dorcas kringloopwinkel Heiloo wellicht iets voor jou. Wat mij betreft is het, zowel qua werkvloer als collega’s, echt een toppertje!

Petra van den Berg
📸Nausikaä de Blaauw