Tour de VIP bij de Vrijwilligersacademie

Het Vrijwilligers Informatie Punt (VIP) toert langs organisaties die werken met, en op zoek zijn naar, vrijwilligers. Het VIP bemiddelt tussen beide partijen en wil daarom graag weten waar vrijwilligers terechtkomen. Maar het VIP heeft nog veel meer te bieden! En daar laten we je via deze rubriek graag mee kennismaken.

De Vrijwilligersacademie
Wij zijn blij met alle vrijwilligers die iets willen betekenen voor een ander en daarvoor hun kennis en talenten inzetten. Los van de vaardigheden, kennis en ervaring die je (onbewust) opdoet tijdens je vrijwilligerswerk, biedt het VIP de mogelijkheid om via de trainingen en workshops van de Vrijwilligersacademie jouw competenties te ontwikkelen.
Iedereen die vrijwilligerswerk doet en alle organisaties die werken met  vrijwilligers kunnen hier, veelal gratis, gebruik van maken. Op de site van het VIP vind je het regelmatig vernieuwde aanbod van de academie. Door een van onze workshops in deze rubriek te belichten, hopen we jou te inspireren en te motiveren om het aanbod van de academie eens te verkennen. Het zou zo maar kunnen dat er ook iets voor jou bij zit.

Mindset
Ik heb namens het VIP deelgenomen aan de workshop ‘Haal het beste uit jezelf en versterk de ander’. Ik hoopte op skills die toepasbaar zouden zijn in mijn vrijwilligerswerk, maar dacht ook aan de winst voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Dat bleek beiden het geval. We startten de avond met een kennismakingsrondje en daarna bracht Marie-José, onze goed voorbereide en enthousiaste begeleidster, ons o.a. het een en ander bij over een groei- en fixed mindset. Het leren om jezelf en de ander in een groei mindset te brengen, bleek een uitdaging. Een mooi extraatje vond ik dat je door het onderwerp en de opzet van de workshop al snel je medecursisten wat beter leerde kennen. Het interessante onderwerp, een gedreven begeleidster en de gemotiveerde medecursisten maakten dat het een leerzame en gezellige avond werd. Ik liep uiteindelijk naar huis met het hoopvolle besef dat je mindset, en dus ook de mijne(!), te ontwikkelen is…

Je bent bij deze uitgenodigd om eens een kijkje te nemen op de site van de academie www.vrijwilligersacademiebuch.nl.

Petra van den Berg
Foto: Nausikäa de Blaauw