Tour de VIP bij Stichting Zelfstandig Wonen

Tour de VIP

Het Vrijwilligers Informatie Punt (VIP) toert langs organisaties die werken met, en op zoek zijn naar, vrijwilligers. Het VIP bemiddelt tussen beide partijen en wil daarom graag weten waar vrijwilligers terechtkomen.

 

Stage/vrijwilligerswerk
Een particulier initiatief van ouders met als doel om jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking een zelfstandige woonplek te bieden. Zij worden ondersteund door begeleiders van Stichting SIG.

Ik ben bij Stichting Zelfstandig Wonen in de wijk Nieuw Varne en heb een afspraak met Sam. Sam studeert Sociaal Werk en volgt hier haar stage. Via het VIP Castricum is ze aan haar stageplek gekomen. Het is de bedoeling dat ze Bas vanavond helpt met koken, maar het loopt even anders.

 

Recept bekend

Het is gezellig rumoerig in de gezamenlijke ruimte. Sam en ik zoeken daarom, vooraf aan het koken, een andere kamer om in gesprek te gaan. Maar tegen de tijd dat ons gesprek ten einde is, heeft Bas al voor een heerlijke maaltijd gezorgd. Begeleiding heeft hij hierbij niet nodig gehad, het recept was hem bekend. Inmiddels is de keuken volgelopen met bewoners en begeleiders die aanschuiven. Bas heeft dus maar mooi in z’n eentje voor de groep gekookt! Petje af.

 

Een goede vibe

Sam heeft het naar haar zin. ‘Een superfijne omgeving. Je wordt niet meteen in het diepe gegooid. Je krijgt de tijd om eerst een beetje bekend te worden met de bewoners en de werkzaamheden.’ Inmiddels is ze aardig gewend en omschrijft ze deze plek als gezellig, leerzaam, waar geen dag hetzelfde is en er een grote diversiteit is aan mensen en activiteiten.

Ze vertelt enthousiast: ‘de cliënten staan voor veel dingen open, ze vinden bijna alles leuk om te doen. Er hangt een goede vibe…bijna iedereen geeft zich voor van alles op, omdat ze het leuk vinden om iets met elkaar te doen.’

 

Volgens Sam is het voor vrijwilligers ‘chill-werk’. ‘Je kunt al gauw van betekenis zijn voor de mensen door iets samen te ondernemen. Er is een superdiverse activiteitenagenda. En het is gewoon een hele leuke groep mensen!’

 

Flexibele functie

Deze vrijwilligersfunctie is flexibel qua werkdagen en –tijden. Vind je het gezellig om samen te koken en te eten, een spelletje te doen of om op pad te gaan met 1 of meerdere bewoners? Ze kijken naar je uit!

Kijk op onze vacaturebank voor vacatures bij Stichting Zelfstandig Wonen.

Petra van den Berg