Tour de VIP en NLdoet

Tijdens NLdoet, is het Vrijwilligers Informatie Punt (VIP) gericht op de vrijwillige inzet van jongeren en zet hen in de spotlights. We vragen zo aandacht voor de maatschappelijke waarde van vrijwillige inzet in onze samenleving. Kunnen we nog spreken van een ‘samen’-leving als de sportclubs, de Witte Kerk, de Cultuurkoepel, Stichting Trefpunt, het Museumkwartier, de landgoederen, Dierenambulance, Altzheimer Café, Scouting, Dorcas etc etc, er niet meer zijn, simpelweg omdat niemand zin heeft zich er gratis voor in te zetten?! Het promoten van vrijwilligerswerk is dus belangrijk en het voorlichten van kinderen is dan een logische stap. Want wat iemand in zijn jeugd leert, is een leidraad voor het leven.

Opgestroopte mouwen
Na een voorbereidende introductieles in de klas, gaan een aantal basisscholieren zich vrijwillig inzetten voor een klus tijdens NLdoet. Een van de klussen vindt plaats in de Witte Kerk. De mouwen worden opgestroopt voor het opruimen van alle stoelen die er nog staan van de vorige dag. Er volgt een filmpje over de 1000-jarige historie van het Witte Kerkje en daarna wordt de kinderen gevraagd om te helpen met het opbouwen van de speelgoedkraam voor de tweedekansmarkt. Als de kraam klaar is ziet het er gelikt uit, er is duidelijk met zorg en aandacht opgebouwd en ingericht. Sommigen hebben al leuke items gespot die ze tijdens de opening van de markt zelf willen kopen.

Opgedane skills
Naast het leren organiseren, plannen en overleggen en het ontwikkelen van sociale vaardigheden, kun je met het doen van vrijwilligerswerk talenten ontplooien waarvan je misschien nog niet wist dat je ze had. Allemaal zaken die je als jongere later goed kunt gebruiken. Én… niet onbelangrijk, ‘het is 10 keer leuker dan school!!’, aldus een van de scholieren.

De ochtend wordt op een bijzondere manier afgesloten met het beklimmen van de toren. Met een bouwplaat en wat lekkers op zak eindigt dan de bijdrage van de kinderen aan NLdoet. Zowel de kinderen als de vrijwillige medewerkers van de Witte Kerk vonden het een zeer geslaagde ochtend en voor herhaling vatbaar. Trouwens, nu we het er toch over hebben, heb jij al plannen voor de volgende editie van NLdoet?”

Petra van den Berg
Foto: Nausikäa de Blauw