Wat doen de vrijwilligers van Jeugd Theater Heiloo nou?!

Deze maand interviewt het VIP Heiloo het A(rtistiek)-team van Stichting Jeugd Theater Heiloo. En stellen we de vraag dan ook voor één keer: “Wat doen jullie nou?”

Het Jeugdtheater is een begrip in Heiloo voor iedereen die het theater en de jeugd een warm hart toedraagt. Dat er zoveel vrijwilligers zijn die zich inzetten om dit mogelijk te maken, weten wellicht nog te weinig mensen. Tijd voor een nadere kennismaking.

Tijdens de wekelijkse repetitie tref ik het A-team, dat bestaat uit Martina Kaandorp (algemeen artistiek leider en choreografie), Sanne Himmelreich (tekstschrijver/regie) en Pepijn van der Sande (muzikale leiding). Leuk om even  het sfeertje te mogen proeven en iedereen enthousiast aan het werk te zien met zang en improvisatie. Er wordt in twee groepen gewerkt, in het totaal zijn er 32 leden in de leeftijd van 11 tot 19 jaar. In het eerste weekend van februari zijn er weer vier spetterende voorstellingen  geweest in De Beun onder de naam Aboekier & Aboezier.

Bij het maken van zo’n productie komt een hoop kijken. Eerst volgen de ideeën, waarbij de kinderen ook inspraak hebben. Soms is het uitgangspunt een sprookje of een actueel thema. Aan de hand van improvisaties wordt er een begin gemaakt en gaat het A-team ermee aan de slag. Dan volgt het schrijven van het stuk, Sanne haar taak. Nooit last van een writersblock? Nee dat niet. Het vraagt heel wat creativiteit, maar gelukkig ontbreekt het daar niet aan bij Sanne. Pepijn breekt zijn hoofd over de composities, waarbij hij in ogenschouw neemt of het wel muzikaal haalbaar is voor de kinderen. Martina neemt dans voor haar rekening en houdt het algemeen artistiek overzicht in de gaten. Het vraagt goed samenspel en dat lukt prima zo te horen. De lol spat er vanaf.

Verder is er is een bestuur en tal van werkgroepen zoals: kostuum, decor en grime. Betrokkenheid van de ouders is belangrijk, zeker zo vlak voor een voorstelling, dan zijn er veel hand- en spandiensten te verrichten.

Martina werkt al 15 jaar bij het Jeugdtheater en de laatste 6 jaar heeft dit driemanschap zich onder haar leiding gevormd. Het leuke is dat ze alle drie ooit begonnen zijn bij het Jeugdtheater en dit hun latere beroepskeuze wellicht heeft beïnvloed. Martina met haar dansopleiding, Pepijn met het conservatorium en Sanne als opleiding tot theaterdocent. Naast hun professionele betaalde werk, doen zij het Jeugdtheater “er bij” in hun eigen vrije tijd. Ze willen eigenlijk niet vertellen hoeveel uren werk erin gaat zitten, maar vinden het veel belangrijker, om de kinderen te stimuleren hun eigen theater- creativiteit te ontdekken, waarbij het plezier voorop staat. Dat lukt goed, want veel kinderen zitten vaak hun gehele middelbare school tijd bij het jeugdtheater.

Er is wel wat veranderd door de tijd heen, zo zijn de repetities verschoven van de zaterdagmiddag naar de vrijdagavond. Tegenwoordig heeft iedereen wel een zaterdagbaantje. En voor het A-team is het weekend heilig, na de werkweek.

Een ander onderdeel wat wel als belangrijk wordt ervaren, is dat niet alleen de hoofdrolspelers steeds in het volle “spotlight” staan, maar dat ook de kleinere rollen aandacht krijgen.Tijdens de repetities vroeger zaten ze voor een groot deel aan de kant. Er is nu voldoende aandacht voor iedereen, door middel van oefeningen en andere leuke spelelementen. Je maakt de productie samen. Waarbij de weg er naar toe net zo belangrijk is, als het eindresultaat. Voor nieuwe leden is altijd plaats, het seizoen wordt altijd voorafgegaan met een weekend samen weg.

Ik trok vrolijk de deur achter mij dicht en betrapte mij op een huppelsprong en zong zomaar een fantasieliedje. Jammer dat ik niet meer mee kan spelen, pas niet meer in de doelgroep. Gelukkig kunnen we allemaal als publiek komen kijken en nemen wij al onze (klein)kinderen mee, als het kan! Dat in ons eigen dorp Heiloo en ook nog eens voor een betaalbare prijs!

Annelies Beerekamp

V.l.n.r. Sanne Himmelreich, Pepijn van der Sande en Martina Kaandorp.

De cast van de Jeugdtheater groep