Wat doen Fons Morsch en Jan-Willem Welbergen nou?!

Het Vrijwilligers Informatie Punt laat in de rubriek ‘Wat doe jij nou?!’ elke maand een vrijwilliger aan het woord. Deze keer laten wij niet één maar twee vrijwilligers aan het woord. Fons Morsch en Jan-Willem Welbergen van Archeologisch Museum Baduhenna.

Fons is sinds 2 jaar als vrijwilliger aan het museum verbonden, zit in het bestuur en bekleedt daar de functie van voorzitter.
Jan-Willem zit als secretaris in het bestuur en hij is inmiddels 3,5 jaar verbonden aan het museum als vrijwilliger.
Toen Jan-Willem bij het museum kwam, is de opzet van de activiteiten anders geworden. Eerst waren de bezigheden vooral gericht op het opgraven, documenteren en tentoonstellen, nu zijn de heren meer “schatbewaarders”.
Beiden zijn blij dit werk te kunnen doen. Ze vinden het erg belangrijk dat vondsten die in de grond van Heiloo gevonden zijn behouden blijven en getoond worden aan de belangstellenden vanuit Heiloo en omgeving. Natuurlijk komen er ook mensen van buiten de regio naar het museum.
Vooral de verhalen rondom het tentoongestelde willen ze graag vertellen, zodat bezoekers van het museum een totaalbeeld krijgen bij een museumstuk. Een voorbeeld daarvan is een melkkan uit 1660 die tentoongesteld is naast een foto van het schilderij van Het Melkmeisje van Johannes Vermeer waarop de kan te zien is.
Ook vinden beiden het belangrijk dat de jeugd met de oudheden in aanraking komt en daarom kunnen ook schoolklassen terecht voor een rondleiding en een film en kunnen ze ook zelf op onderzoek uit in het museum.
Er is ook een jeugdgroep op zaterdagochtend waar, samen met andere vrijwilligers, de kinderen wegwijs gemaakt worden in de wereld van de archeologie.
Zelf halen zij heel veel genoegdoening uit het werk.
Voor Fons waren de opgravingen bij Zuiderloo door schoolkinderen een bijzondere ervaring en voor Jan-Willem de vondst van een bijna helemaal gaaf groen bord uit 1500, een zogenaamd gatenpaneel. Dit lag al zo’n 10-15 jaar in het depot en kwamen ze toevallig tegen. Nu staat het in een van de vitrines.
Allebei worden ze geraakt door mensen die bijvoorbeeld langskomen met spullen van overleden ouders om deze te schenken aan het museum.
Als “schatbewaarders” willen ze graag dat mensen deze bij het museum inleveren en niet bij het grof vuil neerzetten.
Aangezien er maar een hele kleine groep vrijwilligers is hopen Fons en Jan-Willem dat nieuwe mensen zich aanmelden om rondleidingen te gaan verzorgen, zodat ook meer gelegenheid ontstaat om de openingstijden van het museum te verruimen. Deze “suppoosten” moeten na eerst zelf voorlichting gekregen te hebben, wel de bezoekers durven te benaderen en aan te spreken. Tevens hopen ze na 2 jaar eindelijk een algemeen bestuurslid te kunnen vinden met affiniteit voor archeologie.
Neem gerust eens een kijkje op de website van het museum www.baduhenna.nl of kijk op de facebookpagina van het museum.

(tekst en fotografie: Yvonne van Stiphout van Stip Fotografie)