Wat doen ze nou bij de Buitenkans?

Omgekeerde integratie
Dorien Kotterman, zelf als vrijwilligster en voorzitter verbonden aan Stichting De Buitenkans, vertelt dat de Buitenkans ruim 10 jaar geleden is opgericht om de meningsvorming over psychiatrie te beïnvloeden door middel van activiteiten. Belangrijk daarbij is de omgekeerde integratie, mensen van buitenaf bij het landgoed betrekken, zodat de bewoners van het landgoed en de mensen van daarbuiten elkaar ontmoeten op een ontspannen manier. Edith Limmen, werkzaam als vaste kracht bij De Verhalenkamer onderdeel van de stichting, beaamt dat het helaas nog steeds nodig is om het publieke stigma op psychiatrie te verminderen.

Samen gewoon doen
De activiteiten worden georganiseerd onder het motto Samen gewoon doen! Mooie voorbeelden zijn Theeschenkerij De Buitenkans, waar de werkzaamheden zoals het maken van heerlijkheden en het bedienen van gasten uitgevoerd worden door cliënten en niet-cliënten. Of neem groenproject Een Groene Brug, waarbij vrijwilligers en cliënten samen onder andere een fruittuin onderhouden. Maar ook de foto-verhalenwedstrijd en Galerie de Buitenkans zijn voorbeelden van projecten waarbij cliënt en niet-cliënt samenwerken en waarbij het ‘samen gewoon doen’ goed werkt.

Uit de verhalen van zowel Dorien als Edith blijkt wel dat dit concept twee kanten op werkt. Het ziet en benut de talenten en mogelijkheden van de cliënten, alsook die van de vrijwilligers.

Walhalla
Als het je leuk lijkt om op het mooie landgoed te werken, kom dan gerust eens langs om te praten. Dat kan bij het VIP of rechtstreeks bij Dorien of Edith.

Van het rondleiden van bezoekers op het terrein, in een van de musea of in de Verhalenkamer, het rijden op golfcar ‘de Antilope’ met bezoekers die slecht ter been zijn, het verkopen van landgoedartikelen, het beheren van de website als webmaster tot het onderhouden van de buurttuin… of ben je meer in voor de functie van secretaris? Stichting De Buitenkans is een walhalla voor de (potentiële) vrijwilliger, want het is zo divers dat er altijd wel iets van je gading te vinden is.

Petra van den Berg