Wat doen zij nou?!

Vrijwilligerswerk door de ogen van (basisschool-)jeugd….

Tijn en Florence steken hun handen uit de mouwen bij het Beestenboetje. ‘Het is superleuk om hier te helpen!’ ‘Het is ook fijn om iets te doen zonder dat je er geld voor krijgt. Niet alles in het leven draait om geld.’ Ze gaan misschien later ook vrijwilligerswerk doen; iets wat ze leuk vinden, wat bij ze past.

Tijdens het timmeren bij Gered Gereedschap vertellen Yme, Mees en Stijn dat ze het fijn vinden om te voelen dat ze iemand helpen. Ze vinden het leuk om te klussen, ‘helemaal als je het voor een ander doet’. ‘Er moeten ook mensen zijn die dingen doen voor een ander zonder dat het ze geld kost’, wordt er nog aangevuld. Het zijn mannen met het hart op de juiste plaats.

Joena en Tippe helpen bij Jongerenwerk door de krukken een kleurige make-over te geven. ‘Ik heb dit nog nooit gedaan, maar dat maakt het juist leuk en interessant.’ ‘Natuurlijk is het belangrijk dat er vrijwilligers zijn, omdat iemand zonder geld ook ergens om moet kunnen vragen.’ Vrijwilligerswerk doen ze het liefst in een groep, ‘want het leuke van deze klus is dat we het met elkaar doen!’

‘Iets doen voor de mensen waar ze iets aan hebben en waar ze niet voor hoeven te betalen’, dat vinden Isabel en Erik het mooie van het gratis wassen van rollators van de bewoners van Overkerck. Ze vinden het een reuze gezellige ochtend, zo met z’n allen poetsen.

Klaas en Senna helpen de Hobbyfarm opruimen. Klaas weet dat er kleine verenigingen zijn die zonder vrijwilligers niet zouden kunnen bestaan. Hij wil later zelf vrijwilliger worden, ‘maar niet 24/7!’. Ook Senna vindt vrijwilligerswerk belangrijk, ‘want sommige mensen hebben geen geld om voor hulp te betalen’.

Tijdens het rollators wassen en cupcakes versieren voor de bezoekers van het Trefpunt, vertellen Travis en Bloem over deze ochtend: ‘Superleuk en ook goed dat we dit doen met de klas!’ Ze vinden dat de klus wel een beetje leuk moet zijn als je het vrijwillig doet, ‘want als je het graag doet hoef je er ook niet per se geld voor. We hebben het super naar onze zin!’

Epke en Neil knappen de tuin op bij Villa Westervenne. Het geeft Epke een goed gevoel als hij de mensen blij ziet kijken naar wat hij voor ze heeft gedaan. ‘Er is niet voor alles geld, dus soms is het belangrijk dat je iets voor niks doet.’ ‘Er mag nu wel iets meer vreugde zijn in de wereld’, zegt Neil, ‘want we hebben Corona gehad en hebben nu een oorlog… Het is de hoogste tijd dat we een beetje lief zijn voor elkaar’.

Petra van den Berg