Wat doen zij nou?!

vlnr. Axel, Noa, Denise, Senne-Roos, Dephine

Jongeren en vrijwilligerswerk? Zeker wel!

Ik heb een gesprek met 5 jongeren over vrijwilligerswerk. Huh? Jongeren en vrijwilligerswerk?! Zeker wel!
Alleen al bij Jongerenwerk Heiloo zijn zo’n 50 jongens en meisjes die zich nuttig maken door het doen van onbetaald werk in hun vrije tijd.

Neem bijvoorbeeld de projecten Meidenwerk en het Zomerkamp of denk aan project De Spot, een plek waar alle inwoners van Heiloo kunnen sporten en elkaar kunnen ontmoeten, wat door ongeveer 20 jongeren in de leeftijd van 13 tot 20 jaar van begin tot eind gerealiseerd wordt. En dit is niet het enige dat ze doen…

Ze hebben bijna allemaal een indrukwekkend cv opgebouwd als vrijwilliger.

Van het helpen van de jongere kinderen met leren lezen op school, het schoonmaken van de hokken in de dierenwinkel tot het realiseren van De Spot, het is allemaal vrijwilligerswerk dat gedaan wordt door jongeren. Of wat dacht je van vrijwilligerswerk in de vorm van een paar extra handen bij de turnclub, bij de verbouwing van de jongerenhuiskamer een ruimte voor jongeren in het Brunogebouw, de naschoolse opvang, de technische lessen op school of het fungeren als hondenoppas!

Een leertraject, maar deze keer vrijwillig!

Het opdoen van sociale contacten, het iets betekenen voor een ander, een leuk tijdverdrijf, zichzelf ontwikkelen en op z’n tijd een compliment. Dat is waar ze het voor doen. ‘Liever dan hangen op straat! Ook leren we er veel van en misschien hebben we later ook wat aan de ervaringen die worden opgedaan.’ Ze zien het meer als een leertraject, maar deze keer doen ze het vrijwillig!

Volgens deze jongeren hebben veel leeftijdsgenoten er een bepaald beeld bij. ‘Ze denken al gauw dat je koffie aan het schenken bent in een verzorgingstehuis, terwijl je je bezighoudt met het organiseren van meidenavonden. Ze realiseren zich niet dat het echt van alles kan zijn!’

Deze gemotiveerde helpers zijn enthousiast over het doen van vrijwilligerswerk, maar het woord vrijwilligerswerk… dat kan beter. Is onbetaalde kracht chill-genoeg?

Petra van den Berg