Wat doet Anneke Nolta nou?!

Het VIP Heiloo interviewt deze keer Anneke Nolta, vrijwilliger van de Bibliotheek aan Huis.
Ze is een echte “boekenwurm”, maar zeker niet van het stoffige soort. Al heel lang staan boeken centraal in haar leven, niet alleen om zelf te lezen, maar ook om anderen enthousiast te maken voor lezen of juist aan het lezen te houden.
Ik tref haar in de bibliotheek, met natuurlijk een grote stapel boeken onder haar arm. Ze steekt enthousiast haar hoofd om de hoek van een boekenstelling waarachter wij als VIP gevestigd zijn.
“We hebben een afspraak toch? Maar ik ben even boeken aan het verzamelen”, en weg is ze weer.

Zo’n 35 jaar geleden vroeg haar buurvrouw, mevrouw Israëls, of zij misschien wilde helpen bij de uitleen in de bibliotheek. Die was toen nog gevestigd aan de Kennemerstraatweg. “En ach, ik ben nooit meer weggegaan”, lacht ze me toe.
Ook was Anneke jaren betrokken bij de uitleenposten van de bibliotheek in de verzorgingshuizen. Toen die verdwenen stapte zij over naar de Bibliotheek aan Huis. Een service van de bibliotheek die al weer 25 jaar bestaat. Soms zijn mensen zelf (tijdelijk) niet meer in staat om naar de bieb te gaan. Vrijwilligers brengen dan één keer in de vier of zes weken de boeken aan huis.
Anneke is dus één van die vrijwilligers, en de dames die zij “bevoorraadt” zijn allebei 100 jaar! Zou lezen je gezond houden, vraag ik mij stiekem af, of houdt Anneke hen zo actief met haar enthousiasme? Vroeger hield ze een schrift bij zodat ze wist welke boeken er al waren gelezen. Het digitale uitleensysteem maakt dat nu overbodig.
Hoe komt trouwens een boekenkeuze tot stand? Als iemand zich aanmeldt voor de Bibliotheek aan Huis, volgt eerst een kennismakingsgesprek met een medewerker van de bibliotheek. Daarbij wordt zo goed mogelijk in beeld gebracht wat de klant graag leest, hoeveel, in grote letter of gewone druk.
En zoals Anneke zegt, weet de vrijwilliger op een gegeven moment waar de interesses liggen.

Op de vraag of zij zelf nog wel aan lezen toekomt, krijg ik als antwoord “ja, in de vakantie”.
Naast koffie schenken in het verzorgingshuis, zit ze al 20 jaar op Italiaanse les, dus in een Italiaanse bibliotheek kan zij wellicht ook haar hart ophalen. Of het nog niet genoeg is, zit ze samen met andere vrijwilligers iedere donderdag in de basisschool in Ypestein. Daar worden boeken uitgeleend aan de schoolkinderen, wordt voorgelezen aan de jongste groepen en vinden er boekbesprekingen plaats voor de hoogste groepen. Allemaal met het doel de kinderen aan het lezen te krijgen en te houden.

Zoals ik mijn stukje begon, Anneke is een echte boekenwurm, nee, nee… een echte boekenambassadeur van het enthousiaste soort! Ik zie het al voor mij, hoe zij met een stapel boeken bij je binnen komt lopen of hoe zij de kinderen voorleest.

Annelies Beerekamp