Wat doet Betty Nieuwmeyer nou?!

Ervaringen die het leven de moeite waard maken
Betty Nieuwmeyer is als vrijwilliger verbonden aan Stichting Vier het Leven. Vier het Leven bestaat sinds 2005 en telt landelijk 1.600 vrijwilligers en 22.000 gasten. De stichting organiseert culturele uitstapjes voor zelfstandig wonende ouderen. Of, zoals ze zelf zeggen, ‘wij faciliteren nieuwe ervaringen die het leven de moeite waard maken’.

Het vrijwilligerswerk zit in mij
‘Het vrijwilligerswerk zit gewoon in mij. Dat wil ik graag doen, voor andere mensen, voor de samenleving.’
Na 12,5 jaar als vrijwilliger bij Slachtofferhulp gewerkt te hebben, was het tijd voor iets anders. Betty ging op zoek naar iets vrolijks, iets positiefs. Ze kwam uit bij Stichting Vier het Leven, inmiddels alweer zo’n 8 jaar geleden.

Wat zou mijn moeder hiervan genoten hebben
Als vrijwilliger van Vier het Leven haal je de mensen thuis op en ga je naar een theater, bioscoop of museum in de buurt. Je geniet, samen met de andere vrijwilligers en gasten, van een drankje en een voorstelling en brengt de gasten na afloop weer veilig thuis. ‘Tot áchter de voordeur! We willen zeker weten dat ze veilig binnen zijn, met de deur dicht en het licht aan!’
Betty vertelt: ‘Mijn moeder ging graag naar het theater, maar dat ging op een gegeven moment niet meer. Wij hadden een druk gezin en mijn man had onregelmatige werktijden, dus ik kon niet altijd met haar meegaan. Ik kende deze organisatie nog niet, maar toen ik die leerde kennen dacht ik: wat zou mijn moeder hiervan genoten hebben als ze dit had kunnen doen.’

Gratis en verrijkend
Betty is vol lof over de organisatie, ‘Alles is altijd heel goed geregeld’. Ze vindt het fijn dat er geen verplichting van een vaste dag in de week is, er is wel een minimum van 5 keer per seizoen. Dat je als vrijwilliger gratis mee mag, is natuurlijk ook leuk. 1 of 2 keer per jaar is er een vrijwilligersbijeenkomst.
‘En we komen elkaar tegen in het theater. Dus je maakt ook nieuwe contacten. Incidenteel kom ik bij voorstellingen die ik zelf nooit zou uitkiezen. Dan denk ik: ik zit het wel uit. En dan heb je toch soms een onverwachts geweldige avond! Dat vind ik wel weer verrijkend.’

Een dolle avond
Betty vindt het speciaal dat ze mensen een fijne avond kan geven. ‘Het gaat daarbij niet alleen om het moment zelf. Na zo’n avond hebben de mensen nieuwe input om over na te denken en te praten.’
Ze vertelt: ‘Ik kan me nog ‘n keer herinneren dat een van de gasten zo vreselijk moest lachen tijdens een voorstelling, dat ik dacht: die moet ik straks reanimeren! Ze had zo’n dolle avond, zo ongelooflijk veel plezier! Deze mevrouw had pijn in haar buik van het lachen en dat had ze al jaren niet meer meegemaakt. Dat is toch heerlijk?!’

Wil je nog iets kwijt?
‘Ik zou willen zeggen: Hoort zegt het voort!’
Vier het Leven heeft plek voor nieuwe gasten én voor nieuwe vrijwilligers.

Interesse? Neem een kijkje op onze vacaturebank!

Petra van den Berg