Wat doen Anita en Rina nou?!

Er zijn winkels waar je puur voor je plezier naar binnen gaat… Bij binnenkomst word ik hartelijk ontvangen door Anita Harteveld en Rina de Jong, beiden werkzaam als vrijwilligster in de mooi gerestylde Wereldwinkel Heiloo. De winkel heeft tot doel om eerlijke handel te bevorderen door de makers van producten in Afrika, Azië en Latijns-America een goede prijs te betalen. Hij is gevestigd aan de Stationsweg 105.

Anita werkt nu een jaar of zes in de winkel en met plezier. In haar betaalde werkzame leven werkte zij buiten Heiloo. Om nieuwe contacten op te doen heeft ze bewust de keuze gemaakt om vrijwilligerswerk in eigen dorp te zoeken. Anita vindt het heel bijzonder om de basisgedachte van de organisatie te ondersteunen. Ze is in Indonesië geweest en heeft met eigen ogen gezien wie de mensen achter de producten zijn en hoe de artikelen gemaakt worden. Ze heeft een werkplaats bezocht die al 25 jaar levert aan Wereldwinkels in Nederland! “De mensen daar zijn heel enthousiast over de Wereldwinkel.”

Rina werkt hier al meer dan dertig jaar! Ook voor haar was het destijds ‘de formule’ die aansprak. “Je helpt de mensen zo een beter leven op te bouwen. Van het verdiende geld kunnen ze bijvoorbeeld hun kinderen naar school laten gaan.” Rina is zelf koffie gaan plukken in Nicaragua en heeft bij de lokale bevolking gelogeerd. Ze bezocht daar ook een chocoladefabriek en heeft zo verschillende processen van dichtbij kunnen zien.

In de winkel worden de klanten geïnformeerd over de herkomst van de producten door bordjes met informatie en er hangt een scherm waarop te zien is hoe en waar de artikelen gemaakt worden. Het is toch een mooi idee om een cadeautje voor iemand te kopen en daarmee ook nog een ander te helpen! De opbrengst van de verkoop gaat, na aftrek van de vaste lasten, naar goede doelen.

Het is duidelijk dat een steentje bijdragen aan een beter leven voor de minder bedeelden een belangrijke drijfveer is om voor dit vrijwilligerswerk te kiezen, maar wat brengt het de dames zelf? Het heeft hun blik verruimd. “Je leert van alles, hoort over verschillende landen en het is ook leuk dat je weer collega’s hebt. Het geeft ‘schwung’ aan je leven.”

“Wat het extra leuk maakt is dat we ongeveer een keer per jaar met alle collega’s van de winkel in Heiloo bij elkaar komen om iedereen weer eens te zien. Soms gaat er een medewerker mee inkopen doen en met enige regelmaat krijg je de mogelijkheid om deel te nemen aan een cursus of training. Er zijn veel vaste klanten die de zaak bezoeken. De koffie vindt gretig aftrek, maar ook voor originele cadeautjes weten mensen de winkel te vinden.

Maar wist je dat je bij de Wereldwinkel Heiloo een abonnement kunt nemen op een groente- en fruitpakket zodat je wekelijks verse, biologische groenten en fruit in huis hebt?

Er komen klanten binnen en het is inmiddels tijd voor twee andere collega’s om het werk over te nemen voor de middagshift. Tijd voor mij om een eind aan het interview te maken, al had ik nog wel even door kunnen praten met de dames. Hun enthousiasme werkt aanstekelijk. Ik heb de indruk gekregen dat, wat Anita en Rina betreft, werken in de Wereldwinkel een wereldbaan is!

– Petra van den Berg