Wat doet Diana Bos nou?!

Voor een lach op de gezichten van de kinderen.

ODC de Vijfhoek, onderdeel van De Waerden, is een orthopedagogisch dagcentrum waar een plek geboden wordt aan kinderen met een verstandelijke en/of meervoudige beperking.

De dagbesteding biedt ontwikkelingsgerichte begeleiding. Daarmee streeft ze naar een zo groot mogelijke mate van (relatieve) zelfstandigheid van de kinderen.

In gesprek met vrijwilligerscoördinator Diana Bos

Diana vertelt: “Vrijwilligers zijn vandaag de dag heel hard nodig. Vroeger hadden we 3 begeleiders op een groep van 7 of 8 kinderen en nu zijn dat er 2. Zo hebben we bijvoorbeeld een groep met ‘kleine lopertjes’ en kinderen in een rolstoel. Zij kunnen nooit eens een keer naar het bos of zo, we hebben gewoon te weinig handen. Maar ook om de kinderen optimaal gebruik te kunnen laten maken van ons eigen zwembad hebben we vrijwilligers nodig. De voetjes en handjes worden door vrijwilligers gemasseerd, er wordt eens een verhaaltje voorgelezen of een wandeling gemaakt. Een-op-een aandacht…

Het zijn de vrijwilligers die deze, voor de kinderen juist zo fijne, bezigheden mogelijk maken. Die extra paar handen kunnen wij, maar vooral de kinderen, dus goed gebruiken.”

Het paradepaardje van de Vijfhoek?

“De kinderen zijn ons paradepaardje!”, roept Diana meteen. “En of het echt anders is dan elders weet ik niet, maar het intieme, het knusse… dit is een thuis voor onze kinderen en ook voor mij.

Wat ook heel bijzonder is, is Stichting Vrienden van de Vijfhoek.  Dat is een club mensen die verbonden is aan de Vijfhoek en het een warm hart toedraagt. Zij gaan op zoek naar gelden, om de wensen die er zijn voor de kinderen te kunnen vervullen. Door hen zijn er mooie dingen mogelijk gemaakt, zoals de snoozelruimte en de tuin.”

Waar staat de organisatie over 3 jaar , denk je?

“Nou…we groeien. We hadden 4 groepen, we hebben er sinds september 5 en de aanvragen komen nog steeds binnen. De Vijfhoek heeft gelukkig de mogelijkheid om fysiek uit te breiden en dus is een nieuwe groep van harte welkom.”  

Is er tot slot nog iets dat je gezegd wil hebben?

“Dat mensen die iets willen betekenen als vrijwilliger bij ons van harte welkom zijn. Voor een lach op het gezicht van de kinderen…”

Heb je interesse in de mogelijkheden om als vrijwilliger aan de slag te gaan bij de Vijfhoek?

Kijk op de vacaturebank.

Petra van den Berg