Wat doet Faeqah Tayez nou?!

De krant, de televisie, Google Translate én … vrijwilligerswerk!

‘Alles wat wij wilden was een veilige plek. Hier of daar, Amerika, Europa… Het maakte niet uit waar.’
Faeqah Tayez is vanuit Bagdad naar Heiloo gekomen. In Irak heeft ze grafisch design gestudeerd en was ze docent aan de universiteit. Eenmaal in Nederland nam ze deel aan een inburgeringscursus. Ze kreeg les en moest opdrachten maken, maar… ze wou zo graag praten met mensen. Via het VIP, Vrijwilligers Informatie Punt, kwam ze in aanraking met vrijwilligerswerk. Het bleek een perfecte manier om de taal en de mensen te leren kennen.
Voor Faeqah geldt: de krant, televisie, Google Translate én vrijwilligerswerk… alles om de taal te leren.
Naast school ging Faeqah aan de slag in de bibliotheek. Ze assisteerde tijdens voorlees- en knutselmiddagen. Tijdens het voorlezen voelde ze zich een van de kinderen. Het was ook voor haar een manier om nieuwe woorden te leren. Na afloop maakte ze een praatje met de ouders en zo leerde ze de taal en mensen kennen.

‘Iedereen heeft hier bloemen!’
Een creatieve duizendpoot. Ze schrijft gedichten, ‘in het Arabisch dan, hè!’, tekent en schildert en leert zichzelf pianospelen. En na een hap van haar zelfgemaakte taart blijkt ook haar creativiteit in de keuken. Inmiddels heeft ze het diploma Bloem & Design gehaald, in 2 jaar in plaats van 3, en heeft ze een betaalde baan bij een bloemenzaak. Daarnaast doet ze vrijwilligerswerk in de Willibrorduskerk. Was het eerst als koster, tegenwoordig, hoe kan het ook anders, verzorgt ze de bloemstukken. In Irak is weinig aandacht voor bloemen, de mensen hebben wel wat anders aan hun hoofd. ‘Hier heeft iedereen ze in huis. Klein of groot, maar iedereen heeft hier bloemen!’

Ze heeft haar draai gevonden en, veel belangrijker nog, haar veilige plek. Dankjewel voor dit gesprek en je gastvrijheid Faeqah.
Petra van den Berg