Wat doet Frans Könst nou?!

Ik heb een groen hart
De meesten van ons zijn zich ervan bewust dat klimaatverandering een probleem is en maken zich zorgen over de gevolgen ervan voor toekomstige generaties.
Het Heilooër burgerinitiatief GroenDoen is een mooi voorbeeld van hoe je dit bewustzijn kunt vertalen in duurzaam handelen. GroenDoen is te vinden op facebook en heeft ruim 200 enthousiaste volgers. Een van die volgers is Frans Könst.

Ecologische voetafdruk
Toen Frans nog vrijgezel was, at hij in z’n eentje makkelijk 400 gram vlees per dag. Nu probeert hij er een vegan-leefstijl op na te houden. Daarnaast houdt hij zijn leefomgeving schoon door het opruimen van afval in de buurt en probeert via de facebook-groep anderen te enthousiasmeren om ‘groener bezig te zijn’.
Frans heeft, zoals hij zelf zegt, ‘een groen hart’. Zijn streven is om iedere woensdag een groene actie uit zijn eigen tuin op de facebookpagina te zetten. Zo heeft hij een wormenhotel en hoeft daardoor de groene bak niet meer te gebruiken. Allemaal tot doel om zijn, en het liefst ook die van anderen, ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te  maken.

Prikstokkie
Terwijl de meesten van  ons op zondagochtend nog aan het wakker worden zijn, vindt Frans het lekker om met ’t ‘prikstokkie’ een rondje te lopen. Dochter Pien of zoon Jeroen gaan vaak mee, op skateboard of rollerskates. Tijdens het schoonhouden van de buurt krijgt Frans weleens vragen of opmerkingen. Hij vertelt dan graag wat hem beweegt en dat hij er blij van wordt om de omgeving schoon te houden. ‘Vooral rond de Witte Kerk, dat moet gewoon netjes zijn.’

Iedereen aan de shag!
Dat hij mensen bewust maakt tijdens het opruimen, is een mooie bijkomstigheid. Hij wijst ze bijvoorbeeld op het weggooien van een sigarettenpeuk. ‘Dat is algemeen geaccepteerd, mensen denken er niet bij na. Er staat notabene bij iedere entree van ’t Loo een peukenbak, maar veel mensen zien die niet staan!’ Frans ziet graag iedereen die nu nog filtersigaretten rookt aan de shag, ‘daar blijft tenminste niks van over!’.

GroenDoen over 5 jaar?
Frans vertelt dat hij eigenlijk had gedacht dat verjonging de dichtbestraatte tuinen zou vergroenen, maar dat hij teleurgesteld moet constateren dat dat helaas niet het geval is. Toch hoopt hij dat GroenDoen over 5 jaar de standaard is. ‘Dus dat iedereen groen met z’n tuin omgaat. En daarvoor heb je geen groene kennis nodig, je hoeft alleen maar tegen vieze vingers te kunnen.’

Petra van den Berg