Wat doet Frans Wilbers nou?!

Deze maand interviewt het VIP Heiloo Frans Wilbers, voorzitter van Gered Gereedschap Kennemerland.

Op een warme voorjaarsdag kom ik aan bij de werkplaats aan de Westerweg, de deuren zijn opengeschoven. Eenmaal binnen waan ik mij in een groot werkmagazijn met veel stellingen vol gereedschap en meteen wordt mij duidelijk: dit is een mannenclub.
Frans komt op mij af en begint meteen spontaan te vertellen en mij rond te leiden, een andere medewerker schuift meteen een la open en geeft aan: ”alles met een stekker eraan is eigenlijk welkom”. Ik zie veel stekkers, lang niet alles weet ik te duiden.
Schappen vol schroevendraaiers, nijptangen, waterpomptangen, ring/steeksleutels, waterpassen, doosjes met dopsleutels en wat opvalt, naast dat het keurig gerubriceerd ligt, is het ook schoon en bruikbaar is. Ook zie ik nog wat oude naaimachines, die herken ik meteen. Achterin zie ik twee houten gereedschapskisten staan, die volgens vaste maten ter plekke worden (zie foto) gemaakt. Om zo met containerschepen vervoerd te kunnen worden. Het is mij duidelijk: hier zit een goed geoliede organisatie achter, met voorzitter Frans aan het roer.

Gered Gereedschap stelt zich ten doel oud gereedschap een tweede leven te geven, voor projecten veelal in midden Afrika. Het is een organisatie die zich geheel zelf moet bedruipen. Frans is sinds vijf jaar de voorzitter, en zo blijkt: hij is een duizendpoot, hij komt uit de houtbouw. Kennis van materiaal, handelsgeest, snel kunnen schakelen en inventiviteit zijn hem niet vreemd.
Het werken met vrijwilligers vroeg even een omschakeling, mensen doen dit allemaal in hun vrije tijd, maar als ik het zo beluister heeft hij de juiste toon gevonden.

Een aantal vrijwilligers wordt “geleverd“ door ons eigen VIP, zo zijn er een Afghaan, een Armeen en een Eritreeër. Iedere maandag en dinsdag zijn de mensen in vaste groepjes op in de werkplaats.
Ook het veiligheidsaspect moet in de gaten worden gehouden, het werken met slijpinstrumenten vraagt de nodige vaardigheid, je wilt toch dat een vrijwilliger weer met tien vingers naar huis gaat. Frans vindt het mooi werk of zoals hij zelf zegt: ”we brengen de hengel naar de mensen toe“. Met andere woorden: breng geen zak geld, maar stuur direct gereedschap waar de mensen zelf om vragen.

We bekijken de projectaanvragen, die binnen komen bij het hoofdkantoor in Amsterdam.
Zo zijn er werklijsten opgesteld op gebied van metaalbewerker, timmerman, stukadoor, elektricien, waarin precies staat aangegeven welk gereedschap en hoeveel van elk daarvan nodig is.
Naar mijn vraag wat Frans zijn grote drijfveer is om dit te doen, denkt hij even na en zegt: ”Ik vind dat ieder mens recht heeft om mee te doen in de maatschappij, mijn vrouw heeft op veel plaatsen in de wereld gewoond en heel veel gezien, mijn eigen ervaringen, en zo leer je wat meer over de grenzen te kijken.” Geen behoefte om nu zelf eens te gaan kijken waar de kisten terecht komen? Nee, hij heeft er alle vertrouwen in, ook omdat er altijd een goede terugkoppeling plaatsvindt. Voor me zie ik een betrokken mens en ook de medewerkers zijn enthousiast.

Als ik naar buiten loop en ik de warme voorjaarszon op mijn huid voel, doe ik even mijn ogen dicht en probeer ik mij voor te stellen hoe er ver weg in de Afrikaanse zon een gereedschapskist geopend wordt, die met zoveel zorg is gemaakt, en ingepakt in Heiloo.

Annelies Beerekamp