Wat doet Frem Gonet nou?!

Hij ging erheen om wat weg te brengen en is er zelf ook gebleven ….

‘Ik bracht dus wat naar de kringloop. Daar werkte een bekende van mij en die vroeg of ik wou komen helpen. Ik was net met pensioen en kon toch niet stilzitten, dus ik begon met een dag in de week te helpen als vrijwilliger.’ Dat duurde precies één week, want vanaf dat moment werden dat 3 dagen per week. Inmiddels is hij voorzitter van kringloop XopX.

Nadat ik hem had gespot tijdens een gesprek bij het VIP en ik nieuwsgierig was geworden naar de persoon achter het enthousiasme en de innemende lach heb ik Frem Gonet uitgenodigd voor een gesprek.

Frem treedt met zijn vrijwilligerswerk in de voetsporen van zijn vader. Zijn vader was een betrokken mens. Hij was sociaal werker, maar ook voor zijn gezin was hij een voorbeeld in medemenselijkheid en hulpvaardigheid. Frem is opgevoed met; ‘Zorg goed voor jezelf dan kun je ook iets voor anderen betekenen.’ Dat is duidelijk niet tegen dovemansoren gezegd.

Inmiddels is Frem dus voorzitter bij Stichting XopX, kringloopwinkel voor het goede doel. De XopX past goed bij hem. Er komt hier veel van wat hij belangrijk vindt samen. ‘Het gaat mij om de mensen, ze moeten kunnen zijn wie ze willen zijn. Dat kan bij ons. En mijn uitgangspunt is altijd geweest dat weggooien zonde is. Het geeft een kick dat er zoveel spullen een tweede of derde leven krijgen. Daarnaast helpen  we ook goede doelen!’

Hij ziet het als een uitdaging om de cirkel, van inbreng tot verkoop, rond te krijgen en te houden. Hij doet dat samen met een team van zo’n zestig andere vrijwilligers.

‘Het team dat we nu hebben is een team naar mijn hart. We staan allemaal voor hetzelfde. Er heerst openheid en dat voel je als je binnenkomt bij ons.’ Frem is erg gefocust op het open met elkaar omgaan en dat heeft te maken met hoe hij zelf met mensen om wil gaan. Hij is ervan overtuigd dat toegankelijk zijn voor anderen een voorwaarde is om dit werk goed te kunnen doen.

‘Dit vrijwilligerswerk is belangrijk want we zijn een wegwerpmaatschappij. Je kunt zeggen dat we het te goed hebben, maar je kunt ook zeggen dat we niet goed nadenken over waar we staan. Ik kies voor het laatste, want dan kun je verder denken’.

Buiten zijn werkzaamheden als vrijwilliger bij kringloop XopX heeft Frem heeft ook een stichting opgericht om iets te kunnen betekenen voor de jeugd op Curaçao, waar zijn roots liggen. Regelmatig gaat hij die kant op om te kijken hoe het met de projecten gaat.

Dank je wel voor dit gesprek, Frem. Je bent wat mij betreft een voorbeeld van iemand die zelf de verandering is die hij in de wereld graag wil zien.

Petra van den Berg