Wat doet Heleen Corbett nou?!

Deze maand interviewt het Vrijwilligers Informatie Punt (VIP) Heleen Corbett (79), bij veel kinderen vooral bekend als Spijkeroma van Timmerdorp Heiloo. Heleen ziet haar taak nauwelijks als vrijwilligerswerk, omdat ze het zo leuk vindt om te doen. 27 Jaar geleden was haar dochter vrijwilliger bij het Timmerdorp en vroeg haar moeder om te helpen omdat het een puinhoop was bij de spijkers. Na een paar jaar kreeg Heleen de titel ‘Spijkermoeder’ en toen haar eerste kleinkind geboren werd, veranderde dat in ‘Spijkeroma’. Ze heeft inmiddels een vast systeem ontwikkeld: de avond ervoor gaat Heleen kijken welke spijkermaten en aantallen er zijn. ’s Morgens om 8 uur zet ze 100 á 150 bakjes met spijkers klaar. De kinderen komen langs met een knipkaart en halen de bakjes op. De knipkaart werd ingesteld toen bleek dat er spijkerverzamelaars waren. Dan waren alle spijkers op en hadden een paar jongetjes een emmer vol met spijkers in hun hut staan. Heleen geniet van alle kinderen die langskomen, sommige heel schuchter en andere heel direct.

Tijdens haar leven heeft Heleen allerlei soorten van vrijwilligerswerk gedaan: ouderraad, zondagsschool, scouting, paddenwerkgroep, Natuurmonumenten, IVN, vrouwenvereniging VVHO en verschillende collectes.

Ze vindt het fantastisch wat de organisatie van het Timmerdorp doet. Ondanks dat er vorig jaar geen subsidie was, is er toch voor voldoende hout gezorgd. Voor de 100 vrijwilligers is de catering altijd weer geweldig goed. Inmiddels is bij de vrijwilligers een traditie geworden om een Spijkertent te maken met ‘Spijkeroma’ erop. Deze wordt elk jaar mooier. De organisatie wil graag dat Heleen blijft komen, ‘desnoods per rollator’. Ook Heleen vindt het té leuk om ermee te stoppen. ‘Ik voel me bevoorrecht dat ik dit mag doen’. In het dorp wordt ze soms spontaan begroet door een kind: ‘Hé, Spijkeroma!’