Wat doet Inge van Velzen-Zoeter nou?!

Het Vrijwilligers Informatie Punt laat in de rubriek “Wat doe jij nou?!” elke maand een vrijwilliger aan het woord. Deze keer is dat Inge van Velzen-Zoeter (39) van De BY (Buurttuin Ypestein).

Buurttuin De BY werd in september 2013 geopend op het Willibrordus-terrein, als eerste buurttuin in Heiloo. De buurttuin is een ontmoetingsplek voor jong en oud, GGZ-cliënten en buurtbewoners. Met elkaar onderhouden deze mensen de tuin. Er worden workshops gehouden en schoolkinderen (vooral van de Meander en de Paulusschool) leren daar tuinieren en groenten en fruit telen.

Inge is vanaf het begin betrokken bij de BY. Bijna iedere donderdagmiddag, van maart (wanneer er gezaaid wordt) tot ongeveer oktober, is zij daar te vinden. Ieder jaar wordt er opnieuw gezaaid, zowel groenten als bloemen. Bloembollen worden niet meer gepoot, want inmiddels staan er ruim 1000 in de grond! Als er een overschot is van planten van één soort, krijgen de schoolkinderen die mee naar huis. Met de zonnebloemen is zelfs een keer een wedstrijd gehouden: wie kweekt de hoogste?

Inge vertelt dat de leerlingen van de Meander en de Paulusschool regelmatig te vinden zijn in de buurttuin. De kleuters hebben bijvoorbeeld bloembollen gepoot, terwijl de kinderen uit de hogere groepen groenten en bloemen zaaiden. Ook worden er workshops gegeven aan de kinderen. Groep 8 heeft bijvoorbeeld een workshop over kruiden gekregen en heeft ook zelf kruidenthee gemaakt. Na een workshop bloemschikken namen de kinderen de mooiste boeketten mee naar huis. De kleuters gingen mee op een vlinderexcursie. Ook kinderdagverblijf De Vogeltuin is actief in De BY. De peuters onderhouden een eigen bloembak en hebben ook een appelboom geplant.

Inge vindt de buurttuin van belang, omdat kinderen met in aanraking komen met groen en met de cliënten van de GGZ. Op deze manier wordt de GGZ toegankelijk voor iedereen. Zelf haalt ze veel gezelligheid uit het werk. Onderhand leert ze ook nog het een en ander over tuinieren en het verbouwen van gewassen. En doet ze mooie ervaringen op met GGZ-cliënten op het terrein. Zo werd een van hen  bijzonder blij en trots omdat hij, ondanks zijn beperkingen, toch heeft kunnen helpen bij het aanleggen van de tuin. Oudere cliënten vragen steeds weer of er uit de tuin geplukt mag worden, terwijl aangegeven staat dat dit mag. Inge wordt geroerd door de bescheidenheid en onzekerheid van deze mensen. Een bijzonder accent is het gedicht dat een van de cliënten in de tuin had neergelegd voor de vrijwilligers. Dat gedicht is geplastificeerd en in de tuin opgehangen.

Er zijn ongeveer negen vaste vrijwilligers in De BY, maar extra handen zijn meer dan welkom. “Het hoeft echt niet iedere week. Meld je gerust aan als je af en toe kunt komen helpen,” zegt Inge. Zelf is zij niet alleen vrijwilligster bij de buurttuin. Zij geeft ook, samen met een aantal andere vrouwen, drie keer per jaar de keuken bij de voetbalvereniging een extra grondige sopbeurt. Daarnaast helpt ze regelmatig een oudere man met het wegbrengen van oud papier. En dat alles weet Inge te combineren met haar betaalde werk en haar gezin!