Wat doet Jaap van Groenigen nou?!

Het leukste moment is als het kwartje valt!
Zo’n 15 jaar geleden is Jaap van Groenigen, na een betaalde carrière bij Staatsbosbeheer, begonnen als vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk. Nadat hij werd gevraagd om bij het begeleiden van kinderen met hun huiswerk in te vallen, heeft hij de overstap gemaakt naar Heiloo voor Elkaar.

Ik zou het niet willen missen
Sinds begin dit jaar ontmoet Jaap iedere woensdag een vast groepje kinderen in de bibliotheek om hen vanuit een achterstandssituatie te begeleiden met lezen. Op donderdagmiddag is hij er ook, dan is er inloop voor allerlei vragen op het gebied van huiswerkbegeleiding. Jaap vertelt: ‘Soms is het voor mij even opfrissen, maar ik kan eigenlijk altijd wel uitkomst bieden. Ik bekijk weleens een uitleg op YouTube en zo kom ik er wel uit. Het leukste moment is als een kind zegt: ‘Oh, maar nou snap ik het! Als je ziet dat het kwartje valt. Dan rij ik naar huis en dan denk ik: Yes, dat was hartstikke leuk! Ik zou het niet willen missen.’

Lesgeven was misschien ook leuk geweest
Vroeger was Jaap nooit zo’n bankzitter, hij speelde liever buiten. Maar ondanks dat hij een hele fijne baan had bij Staatsbosbeheer, bedenkt hij zich nu dat lesgeven misschien ook wel leuk was geweest. Jaap heeft er duidelijk lol in om met de kinderen om te gaan. ‘Ik ben niet supergeduldig, maar met lesgeven kan ik wel eindeloos uitleggen als dat moet. Ik wil gewoon dat hij of zij het snapt en tevreden de deur uitloopt. Ik weet natuurlijk niet of een volle klas, iedere dag, net zo leuk is…’

Een wereldprestatie
Jaap vertelt: ‘De kinderen komen uit allerlei situaties, meestal allemaal ellende. Ze hebben vaak matig onderwijs gehad en moeten dan Nederlands leren. Dat het ze allemaal lukt na verloop van tijd is echt een wereldprestatie! Alles wat meehelpt om een kind een opleiding af te laten maken is de moeite waard. Als het dan later een plek in de maatschappij kan vinden, dan vind ik dat fantastisch!’ Het doel van Heiloo voor Elkaar is een bijdrage te leveren aan een succesvolle integratie van statushouders in Heiloo. Dat doet ze door het organiseren van activiteiten en het bieden van ondersteuning. Ook het maken van uitstapjes behoort tot de activiteiten. Jaap gaat weleens mee als begeleider en doet soms dingen die hij normaal niet zo gauw zou doen. ‘Zo ben ik bijvoorbeeld naar een Spiderman film geweest!’, vertelt Jaap lachend.

Petra van den Berg