Wat doet Johan Griffioen nou?

“Ik dacht, ik ga nooit meer werken. Ik ga schilderen en beeldhouwen!”

Rechter poortje door, tweede deur links. Ik bel aan bij museum De Toverlantaarn op het Landgoed Willibrordus. De deur wordt geopend door iemand met een vriendelijk, zongebruind hoofd, gekleed in vrolijk gestreepte korte broek en nog vrolijker overhemd. Niet mijn idee van een ietwat stoffig persoon, iets waar ik onbewust toch een beetje rekening mee had gehouden, blijkt…

In zijn betaalde werkzame leven was hij als organisatie-adviseur verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de organisatie en de mensen binnen die organisatie. Johan Griffioen is nu met pensioen en was stellig van plan niet meer aan het werk te gaan. Hij ging zijn tijd besteden aan schilderen en beeldhouwen.Weinig contact met de buitenwereld heeft hem uiteindelijk toch doen besluiten om iets buiten de deur te gaan doen.

Bij Stichting Toverlantaarn Museum Heiloo zochten ze iemand die de rondleidingen kon geven. “Ik heb wel wat met oude dingen. Oude dingen moet je een beetje koesteren.” “Ik geef mijn hele leven al presentaties, dat gaat eigenlijk gewoon vanzelf. Het is iets dat inmiddels bij me hoort.” Het geven van rondleidingen leek hem dan ook wel wat. Sinds september vorig jaar werkt Johan bij het museum. Hij geeft de rondleidingen met plezier, vooral aan schoolklassen. “Zo’n hele klas geeft veel reuring. Buiten een rondleiding en een speurtocht krijgen de kinderen de opdracht een verhaaltje te verzinnen en een tekening te maken op een plaat die we dan presenteren met een originele toverlantaarn. Ze doen hun best om er een leuk verhaal van te maken. De meesten zijn enthousiast en vinden het leuk om hier te zijn.”

Naast het geven van rondleidingen houdt Johan zich inmiddels ook bezig met de website én met de toekomst van het museum. “We hebben een bedrijfsplan gemaakt. We proberen samenwerkingen tot stand te brengen met het Rijksmuseum en het Filmmuseum. We moeten gezien gaan worden in Nederland!”

“Ik voel me hier senang…”

“Het is bijna alsof je met een klein bedrijfje bezig bent. We denken na over de toekomst van het museum. Ik deed dat vroeger ook al; er is nog niet zoveel en je wilt ergens naartoe. Het genereren van ideeën op kleine schaal vind ik nog steeds erg leuk om te doen. En het mooie is dat ik er nu niet zoveel ‘werkshit’ van heb.”

Ik krijg nog een korte rondleiding van Johan en kom tot de conclusie dat ik blij ben om een keer in het Toverlantaarn museum te zijn geweest… Misschien een beetje uit nood geboren, vervult Johan inmiddels een veel bredere functie dan die waar hij in eerste instantie op af kwam, maar met een heel tevreden (vrijwillige) werknemer als resultaat.  De organisatie is ook erg blij met Johan en heeft ons getipt om deze enthousiaste medewerker eens te interviewen voor deze rubriek.

Stichting Toverlantaarn Museum Heiloo, het museum waar de historie van beeld en verhaal tot leven komt. Dit museum is ontstaan door de uit de hand gelopen hobby van Martin Vliegenthart en bevindt zich in het souterrain van het Willibrordus Business Centrum. Het museum toont een collectie toverlantaarns uit lang vervlogen tijden.

“We zoeken nog mensen die bij ons willen komen werken, van restaurator tot rondleider. We werken met vrijwilligers, want er is geen geld om personeel te betalen. As simpel as that.”

Voor meer informatie kun je terecht bij het Vrijwilligers Informatie Punt Heiloo.

Ik vond het een gezellige ochtend Johan!

Petra van den Berg