Wat doet Koen de Jong nou?!

Deze maand interviewt het Vrijwilligers Informatie Punt de sportieve Koen de Jong. Koen is coördinator van Walking Football bij de Foresters.

Walking football is een aangepaste manier van voetbal die voor de meeste 55-plussers haalbaar en leuk is. Het wordt gespeeld op kleine veldjes van 40 bij 20 meter met kleinere doelen. De spelers mogen niet rennen (wel snelwandelen), fysiek contact is beperkt, ballen boven heuphoogte worden afgefloten en de tegenstander laat je passen zonder de bal te onderscheppen. Het draait niet om winst en verlies, maar om op een laagdrempelige manier te bewegen waarbij de sociale component heel belangrijk is.

Koen werkt als sportdocent en pedagoog in Haarlem bij een instelling voor kinderen met een handicap. Ook is hij al jaren jeugdtrainer bij de Foresters. Voor zijn sportopleiding deed Koen een stage in Engeland en daar zag hij deze vorm van voetbal voor het eerst. Samen met de buurtsportcoach Pascale de Hoogh en de Foresters is Koen vorig jaar een clinic Walking Football begonnen, en inmiddels bestaat het nu al bijna een jaar in Heiloo. In oktober 2016 deed het team uit Heiloo namens AZ mee aan een toernooi in het Olympisch stadion, met als tegenstanders Ajax en Feyenoord. In Nederland bestaat Walking Football sinds 2014. Op de foto is het Heiloose team in actie te zien in een oefenwedstrijd tegen een team uit Heemskerk.

Koen benadrukt dat hij de doelgroep interessant vindt. Hij zou meer met AZ willen samenwerken om ook de oudere supportersgroep deze manier van sporten aan te kunnen bieden. Persoonlijk vindt hij het heel leuk om wekelijks met zijn vader te voetballen. Ook ervaart hij het als heel bijzonder om alles te regelen rondom de verschillende toernooien. In juni zal het team meedoen aan een internationaal toernooi in het Heracles stadion in Almelo, waarbij tegen teams uit Duitsland en België gespeeld zal worden.

De mensen in het team zijn heel divers. Er speelt nu één dame mee en de meesten zijn ongeveer 50 tot 55 jaar oud, maar er zijn ook twee mannen van 80 en 86 jaar bij. Ook de motivatie van de deelnemers varieert. De een wil vooral fit blijven of conditie opbouwen, een ander wil graag nog met een kleinzoon kunnen voetballen. En natuurlijk speelt ook de gezelligheid een belangrijke rol. Een enthousiaste Koen: “Hoe mooi is het om op deze leeftijd nog een balletje te kunnen trappen?”