Wat doet Marianne Schippers nou?!

Je moet het werk leuk vinden, anders kan je net zo goed stoppen”, vertelde Marianne Schippers tegen mij, nadat wij haar vrijwilligerscarrière hebben besproken. Leuk is het zeker, want Marianne is al 22 jaar actief in de vrijwilligerswereld van Heiloo.

In 1985 is zij samen met haar man in Heiloo komen wonen, een mooie middenweg tussen Alkmaar en haar toenmalige woonplaats IJmuiden. Hun dochter zat bij de volksdansvereniging Pridini in Heiloo en zij zochten toentertijd een nieuwe secretaris. Dochterlief vroeg of mama dat misschien wilde doen. Marianne zag dat de vorige secretaris twaalf jaar werkzaam was en dacht bij zichzelf: “mijn hemel, moet ik dat zo lang doen?”.

Dat was 22 jaar geleden.

Het werk bij Pridini bevalt Marianne nog steeds goed, maar zij wilde graag meer doen. Ze houdt erg van autorijden en is na haar pensionering gaan zoeken naar een functie die daarbij past. Zo is zij uitgekomen bij de buurtbus als chauffeur en, mede door haar ervaring bij Pridini, begon zij hier ook secretarieel werk te doen. In 2017 is zij overgestapt naar de Trefpunt Express, die toen werd opgericht. Aanvankelijk zowel als coördinator van de chauffeurs en als chauffeur (vanwege haar voorliefde voor autorijden en contact met oudere mensen). Nu, omdat haar schouder begon tegen te werken, fungeert zij alleen nog als coördinator. Al blijft zij als chauffeur beschikbaar als er plots een invaller nodig is.

Alles wat Marianne gedaan heeft in het vrijwilligerswerk deed ze met plezier en er was geen speciaal moment te benoemen. Onder de mensen zijn en iets voor de gemeenschap doen vindt ze fijn. De Trefpunt Express stelt ouderen in de gelegenheid om uit de eenzaamheid te komen. Iedereen is welkom om bijvoorbeeld een visje te eten in IJmuiden, een keertje naar de film te gaan of te genieten van de bollenpracht; ofwel een heel fijne en gezellige middag!

Marianne versprak zich nog met de uitspraak dat zij ‘zichzelf nuttig wil maken’, want dit klinkt als een soort verplichting. Ze bedoelde hiermee dat zij graag anderen helpt en een steentje bijdraagt aan het welzijn van de bewoners van Heiloo. Ze stopt pas met vrijwilligerswerk als ze er geen tijd en energie meer voor heeft, of als anderen eerlijk tegen haar zeggen dat het niet meer zinvol is.

Als laatste vroeg ik nog naar een wens van Marianne, waarop ze mij kon vertellen dat zij graag nieuwe mensen ziet bij de Trefpunt Express. Iedereen kan mee met de tochtjes, je hoeft nergens lid van te zijn. De tripjes zijn altijd erg gezellig en Marianne hoopt op nieuwe passagiers die het leuk vinden om mee op stap te gaan.

En bij die uitspraak sluit het VIP zich aan. Dankjewel Marianne!