Wat doet Rick Avis nou?!

Een vlotte veertiger beweegt zich energiek tussen de collega’s, bewoners en bezoekers van De Loet. Met uitgestoken hand komt hij op me af. Ik heb een afspraak met Rick Avis. Rick heeft een mindere periode gekend waar hij vooral mentaal een enorme tik van heeft opgelopen, maar deze goedlachse Heilooër valt niet snel te betrappen op een slecht humeur.

Via het VIP, het Vrijwilligers InformatiePunt, is hij op zoek gegaan naar vrijwilligerswerk. Hij heeft bij de Viva! Zorggroep op de dagbehandeling van locatie De Loet zijn plek gevonden. Ook hier zijn vrijwilligers een onmisbare schakel en niet meer weg te denken in de dagelijkse praktijk van de hulpverlening.
Op deze manier is Rick weer voorzichtig deel uit gaan maken van de werkende maatschappij. Als vrijwilliger ondersteunt hij de vaste medewerkers door bijvoorbeeld het verzorgen van eten en drinken en het maken van een rondje langs de mensen om te kijken of het goed met ze gaat. Het gaat hem vooral om dat kleine beetje extra: een praatje maken, een beetje aandacht. Rick heeft bewust gekozen voor het werken met ouderen omdat er volgens hem veel eenzaamheid is onder deze groep mensen.

“Tijdens de rondvraag wordt weleens de vraag gesteld wat de mensen in het weekend hebben gedaan. Het antwoord is dan nogal eens…’niets’. Schrijnend.” De gasten, want zo noemt hij ze, een leuke ochtend bezorgen ziet hij dan ook als een belangrijk onderdeel van zijn taak.

Het hebben van een vriendelijke babbel en de mensen wat aandacht kunnen en willen geven, zijn volgens Rick de vaardigheden die nodig zijn om dit werk te kunnen doen. “Ik heb heel lang niet kunnen werken. Het geeft echt voldoening dat ik weer meedraai in de maatschappij en helemaal als ik merk dat de mensen het fijn vinden dat je er bent. Hoe ik dat merk? Als je de mensen wat beter leert kennen dan weet je wanneer ze het naar hun zin hebben. Dat kan een lach, een gebaar of een opmerking zijn.” Hij is blij met zijn (vrijwilligers)werk en gaat, naar eigen zeggen, altijd met een lach naar huis!

Rick is opgemerkt door zijn (betaalde) collega’s. Zij hebben hem erop geattendeerd dat er een vacature is en hem geadviseerd om te solliciteren. Zo zou het dus zomaar kunnen dat je vanuit een vrijwilligersbaan in een betaalde baan rolt!

Petra van den Berg