Wat doet Ruud van Gorkum nou?!

De Witte Kerk is van ons allemaal!

Het begon uit liefde voor het gebouw met als uitgangspunt ‘de kerk is van ons allemaal!’

De Witte Kerk, of liefkozend het Witte Kerkje, staat al meer dan 1000 jaar op een mooie centrale plek in Heiloo. Zeg je Heiloo dan zeg je Witte Kerk en andersom.

Open dagen

Naast taken als het onderhoud en het coƶrdineren van de verhuur, werd Ruud van Gorkum in 2008 gevraagd te kijken naar de mogelijkheden om de kerk open te stellen voor belangstellenden. Inmiddels verzorgt hij samen met collega’s een gastvrij welkom voor bezoekers op de woensdagen in juni, juli en augustus. Buiten al het moois wat de kerk zelf te bieden heeft, zijn er tijdens deze dagen foto’s te zien van de oude geschiedenis van Heiloo en de Witte Kerk en van de grafkelder. Er staat een vitrine gevuld met oude bijbels, waaronder een bijbel van Nijenburg en een oude statenbijbel. Je kunt er een sarcofaag bewonderen, er is gelegenheid om een kaarsje op te steken en er is altijd een inloop-concert.

Bezoek uit Amerika

De toeristen komen vooral uit Duitsland, maar ook uit eigen land en zelfs uit eigen dorp. Ruud vertelt over de mooie gesprekken met bezoekers die in de kerk iets emotioneels hebben beleefd tijdens een trouwerij of uitvaart, of met mensen van andere kerkgenootschappen over hoe zij het geloof beleven. ‘Dan blijkt dat de verschillen ‘m vaak zitten in de beleving en niet zozeer in de uitvoering.’ Er was zelfs eens een bezoeker uit Amerika die wilde zien waar haar overgrootvader had gepreekt!

‘Die kerk gaat langer mee dan wij!’

Ruud vraagt zich af of de protestante gemeente, gezien de ontwikkelingen, nog toekomst heeft. Hij heeft daarom een stichting opgericht waar ook niet-kerkmensen inbreng hebben zodat de Witte Kerk in de toekomst bestuurd wordt door Heilooƫrs ongeacht hun achtergrond.

Op dit moment heeft de stichting verschillende vacatures uitstaan. Interesse? Neem eens een kijkje op de vacaturebank!

Petra van den Berg