Wat doet Sjoerd Kerssens nou?!

De boterham in 4 of 8 stukjes…

Ietwat buiig, want regenachtig en ook vrijwilligerswerk is soms gewoon net werk, loop ik naar binnen op zoek naar mijn gesprekspartner van vanmorgen.

Sjoerd Kerssens is 26 jaar en parttimer bij woonzorgcentrum Overkerck, onderdeel van ViVa! Zorggroep. Daarnaast werkt hij nog 2 dagen bij een bakkerij, ‘ze noemen dat dagbesteding, en je bent dan deelnemer, maar ik krijg jeuk van dat woord’.

Tweeënhalf jaar geleden heeft Sjoerd via het Vrijwilligers Informatie Punt zijn plek gevonden bij de collega’s en bewoners van Overkerck. Zijn werkdag begint ’s ochtends in de huiskamer. Een helpende hand waar nodig tijdens het ontbijt (hij kent inmiddels de behoeften van de mensen; een boterham in 4 of 8 stukjes), een nabeschouwing van een AZ-wedstrijd met een mede-fan, het spelen van een spelletje, het doornemen van (alleen de leuke!) stukjes uit de krant. ’s Middags vindt hij zijn weg in de keuken, helpt bij een activiteit of bij de koffieronde.

‘Geld zou fijn zijn voor een extraatje, maar de liefde en waardering die ik voel bij de mensen is onbetaalbaar…’

We voegen ons bij een aantal bewoners in de lounge. De reacties zijn meteen hartverwarmend. ‘Daar is het zonnetje in huis’, wordt er geroepen. ‘Ik mag het eigenlijk niet zeggen, maar hij is om te zoenen!’, zegt een mevrouw en slaat giechelend haar handen voor het gezicht. Alle aanwezigen beamen de loftuitingen. ‘Ik mag hem heel graag!’, zegt een meneer. ‘Ja, we kunnen het goed vinden samen hè?!’, reageert Sjoerd.

Waar velen van ons mopperden over onze eigen sores tijdens de lockdown, maakte Sjoerd zich zorgen om de mensen die hij minder aandacht kon geven omdat hij als vrijwilliger niet mocht komen werken vanwege de covid-maatregelen. Gelukkig is hij alweer aan de slag, maar hij houdt zijn hart vast voor de komende tijd.

Was mijn entree ietwat buiig, ik verlaat met een zonnig humeur het gebouw. En dat effect heeft Sjoerd vast niet alleen op mij…

Petra van den Berg