Wat doet Soufian nou?!

Iets later dan gepland, omdat het verkeer wat tegenzat, komt hij Sportcafé Het Vennewater binnen. Ik heb vandaag een gesprek met Soufian Haddouch, 20 jaar en geboren en woonachtig in Alkmaar.

Vanuit het sportcafé kun je door het raam de zaal in kijken en zien waar het de vrijwilliger van deze maand allemaal om te doen is… basketbal. En dan vooral ook het trainen van de jeugd in deze, door hem zo geliefde, sport. Op het moment dat wij er zijn vindt er een jeugdtraining plaats en ook deze training wordt gegeven door een vrijwilliger die, net als Soufian, (assistent-)coach en trainer voor de basketbalclub Flashing Heiloo is.

Sinds een jaar of vijf doet Soufian aan basketbal, waarvan zo’n drie jaar ook als coach.

Op zoek naar een stageplaats ivm zijn opleiding, SDV Sport Dienstverlening en Veiligheid, vroeg hij aan zijn vroegere coach of hij zijn stage misschien bij de club kon doen. Soufian mocht de jeugd onder de twaalf jaar gaan coachen en dat is hij sindsdien blijven doen. Tegenwoordig is hij ook hoofdcoach van jeugd onder de zestien, maar het coachen van puberende jeugd is toch even anders. “Ik heb meer overwicht bij de jongere kinderen”, zegt hij lachend.

Naar aanleiding van zijn stage-ervaring heeft Soufian er tijdens een tussenjaar bewust voor gekozen om zijn vele vrije tijd onder meer te vullen met het vrijwillig coachen van jonge basketballertjes. Hij geniet ervan als hij ziet dat de kids de training leuk vinden, “want plezier in het spelletje is het allerbelangrijkste!”. Maar natuurlijk is het ook de bedoeling dat hij progressie ziet in hun spel.

Op de vraag of hij het iemand zou adviseren om bij een sportclub vrijwilligerswerk te doen zegt hij: “Dan moet je wel verstand van de sport hebben, want anders nemen de kinderen je niet serieus!”, maar vrijwilligerswerk in het algemeen is wel iets wat Soufian een ander zou aanraden. Hij vindt het van toevoegende waarde voor je eigen leven als je wat kan betekenen voor een ander.

Ik vind een nog thuiswonende jongen van twintig die vrijwilligerswerk doet heel mooi, maar op mijn vraag of het dan niet belangrijk is dat er ook geld verdiend wordt om andere leuke dingen te doen antwoord hij dat hij ook een betaalde baan heeft, maar dat zijn hart ligt bij het coachen en dat blijft hij er graag naast doen.

En waar een vrijwilligersbaantje al niet toe kan leiden, want gegrepen door het ‘coach-virus’ doet Soufian op dit moment, samen met een teamgenoot, de cursus BT2 om professional coach te worden!

Heiloo is trots op haar vele sportclubs. Heel veel Heilooënaren zijn lid van een sportclub en al deze mensen weten dat de meeste clubs niet zouden kunnen bestaan zonder de hulp van ‘hun’ vrijwilligers. Bij deze dan ook: Soufian en alle andere vrijwilligers…dank jullie wel, top!

Petra van den Berg

 

Andere interviews lezen? Kijk verder op onze website.