Wat doet Theo Velseboer nou?!

Het Vrijwilligers Informatie Punt laat in de rubriek “Wat doe jij nou?!” elke maand een vrijwilliger aan het woord. Deze keer is dat Theo Velseboer (70) van de Stichting Welzijn Heiloo en de Willibrorduskerk.

Theo is op de woensdagochtend vrijwilliger op het kantoor van Stichting Welzijn Heiloo, in het Trefpunt. Hij doet daar hand- en spandiensten en zorgt o.a. dat de mappen voor preventief huisbezoek op orde zijn. Daarnaast is Theo wekelijks te vinden in de Willibrorduskerk. Hij is daar bibliothecaris, verzorgt de koormappen voor de leden van het mannenkoor (van wie hij er zelf een is), en is voorloper bij begrafenissen. Hierbij heeft hij veel contact met de pastoor over de liederen die gezongen worden tijdens een uitvaart.

Theo is begonnen met vrijwilligerswerk toen hij gestopt was met betaald werk. Eerst besteedde hij ruim 20 uur per week aan vrijwilligerswerk. Nu heeft hij dat teruggebracht naar ongeveer 3 uur per week bij de Stichting Welzijn Heiloo en 5 uur per week bij de kerk. Al kan het werk voor de kerk soms meer tijd in beslag nemen, doordat nooit van te voren bekend is wanneer er een uitvaart plaatsvindt of hoeveel uitvaarten er zijn. Er zijn weken waarin geen enkele uitvaart is en soms zijn er drie in een week.

Er is veel verschil tussen het werk bij de Stichting Welzijn Heiloo enerzijds en dat bij de Willibrorduskerk anderzijds. Eén van de grootste verschillen is, dat Theo bij de SWH alleen met vrouwen werkt, terwijl hij bij de Willibrorduskerk voornamelijk mannen spreekt. Bij een afscheid van een medewerker bij de SWH weet Theo met leuke anekdotes een ontspannen, gezellige sfeer te creëren. Hij is ook altijd in voor een verkleedpartij: van Kerstman tijdens een maaltijd voor ouderen bij het Trefpunt, tot Linda de Mol tijdens een avond voor vrijwilligers. Theo vindt het wel heel apart dat hij de ene dag Linda de Mol speelt in de Witte Kerk en de volgende dag als voorloper in zijn zwarte pak in dezelfde kerk staat. Een wereld van verschil!

Tijdens zijn werk als voorloper wordt Theo erg geraakt als hij mensen met een klein kistje moet begeleiden naar het kindergraf. Ook was hij geraakt, een paar jaar geleden, bij de begrafenis van een jongen van 12 die omgekomen was door een ongeluk.

Volgens Theo zijn belangrijke vaardigheden in zijn vrijwilligerswerk: open staan voor dingen en een echte doener zijn. Theo krijgt veel energie van zijn vrijwilligerswerk en van buitenaf krijgt hij veel waardering. Verder vindt hij het sociale aspect erg belangrijk. Op de vraag hoe lang hij nog doorgaat met zijn vrijwilligerswerk, antwoordt Theo: “Zolang de gezondheid het toelaat!”